29 лютого 2024 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар, присвячений 85-й річниці від дня народження академіка НААН Валерія БУРКАТА. Учений із світовим ім’ям, автор багатьох порід сільськогосподарських тварин, громадський діяч, вчитель, який підготував плеяду відомих науковців, прекрасний батько своєї родини, українець, який був щиро закоханий в Україну і, найголовніше – Людина, перед якою хочеться схилити голову в пошані.

   Відкрив роботу семінару директор Інституту, доктор сільськогосподарських наук, академік НААН Остап ЖУКОРСЬКИЙ, який детально розповів про життєвий шлях Валерія Петровича, його здобутки в освіті і науці, бажання створити методологію галузі тваринництва та усіма можливими засобами забезпечувати ефективний розвиток вітчизняного скотарства, а отже – і продовольчу безпеку країни, що відобразилося у створенні української червоно-рябої і чорно-рябої молочних порід, української бурої та української червоної молочної порід, волинської, поліської і південної м’ясних порід, багатьох типів і ліній великої рогатої худоби. Він був організатором Національного об’єднання племінної справи у тваринництві, ДНВК «Селекція», Банку генетичних ресурсів тварин в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН. Багато років обіймав керівні посади в Інституті, поєднуючи їх з членством в багатьох редколегіях, спеціалізованих радах по захисту дисертацій, науково-технічній раді Мінагрополітики України, Комітеті в галузі науки і техніки, наглядових радах навчальних закладів.

   В конференції також взяли участь відомі вчені Національної академії аграрних наук України, Сумського національного аграрного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Інституту біології тварин, Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН, ЗВО Подільський державний університет», Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, а також пані Наталія БУРКАТ, дружина Валерія Петровича.

   Присутні переглянули документальний фільм про академіка НААН Валерія БУРКАТА, ознайомилися з його науковою та літературною спадщиною.

   Своїми згадками про академіка НААН Валерія БУРКАТА поділилися академік секретар відділення зоотехнії НААН Ільдус ІБАТУЛЛІН, ректор Сумського НАУ Володимир ЛАДИКА, Президент українського товариства генетиків і селекціонерів Віктор КУНАХ, завідувач кафедри НУБіП України Сергій РУБАН, завідувач відділу зоотехнії та ветеринарії НААН Олександр КОСТЕНКО, завідувачка лабораторії Інституту біології тварин НААН Єлизавета ФЕДОРОВИЧ, завідувачка кафедри ЗВО «Подільський державний університет» Тетяна СУПРОВИЧ, завідувач відділу Інституту СГПС НААН Юрій СКЛЯРЕНКО, співробітники інституту Світлана КОВТУН, Андрій КРУГЛЯК, Юрій ПОЛУПАН, Світлана ВОЙТЕНКО, Оксана ЩЕРБАК.

   Пам'ять про академіка НААН Валерія БУРКАТА буде навіки в наших серцях.