Актуальні питання галузі конярства щодо євроінтеграції системи ідентифікації та паспортизації коней в Україні були обговорені на черговому засідання робочої групи Мінагрополітики України з питань сприяння розвитку галузі конярства 21 грудня 2023 року. Було обговорено питання щодо впровадження основних положень Регламенту Комісії ЄС № 2021/963 від 10 червня 2021 року нових вимог ЄС щодо паспортизації коней. 

   Основні проблемні питання були озвучені президентом ГС «Асоціація кіннозаводчиків України», провідним науковим співробітником Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН Тетяною Ільницькою. 
    За вимогою ЄС паспорт коня повинен включати обов’язкові розділи для інформації про процедури, що непередбачені діючим ветеринарним законодавством України. Також передбачається процедура продовження дії ветеринарного сертифікату з 10 до 30 діб для коней, які визначені як «тварини з високим статусом здоров’я» та дає можливість вільно переміщатись їм по країні та за її межами. Були висловлені думки щодо вирішення зазначених питань представниками ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» та фахівцями Держспоживслужби. 
    За результатами спільного обговорення було вирішено підготувати відповідні пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про ветеринарну медицину» (із урахуванням зауважень, які були надані ГС «Асоціація кіннозаводчиків України» щодо невідповідності паспорта коня зазначеному регламенту). Обговорення пропозицій відбудеться на наступному засіданні, що заплановано на 23.01.2024 року.