В наш бурхливий час розвитку науки в усіх сферах діяльності людини неможливо залишатися осторонь і не спробувати проявити свої здібності в галузях біології, аграрної науки і продовольства тощо, де науковці Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН мають беззаперечне лідерство і практичний досвід. Особливою формою прояву рівня знань і можливостей науковця, а також додаткового фінансування, наразі є гранти як вітчизняного так і міжнародного спрямування. Але як до них долучитися та успішно реалізувати грантовий проєкт? На ці та інші питання співробітники Інституту отримали відповідь під час науково-методичних тренінгів, які 19 – 20 червня 2023 року для наукової спільноти проводили громадські організації «Міжнародна академія освіти і науки», «Національна академія наук вищої освіти України» та «Асоціація психотерапевтів і психоаналітиків України» (http://nanvou.org.ua/news/zaprosuemo-vzati-ucast-u-terningah-dla-naukovih-naukovo-pedagogicnih-pracivnikiv-insih-osvitan/).

    Під час проведення майстер-класу щодо підготовки грантових заявок та ведення грантових проєктів були розглянуті основні підходи до того, як підготувати грантову заявку, сформувати розділи аплікаційних форм, побудувати логічно-структурну матрицю проєкту, робочий план, підібрати цільову аудиторію, визначити результативність проєкту, розробити кошторис і написати звіт, а саме основне: знайти дієві механізми для роботи над грантами та їх пошук.

    Тренінг щодо дієвих інструментів і реалізації грантового проєкту дав змогу в доступній і зрозумілій формі визначитися з питанням необхідності формування концепції проєкту, команди однодумців, проведення внутрішнього контролю і оцінювання розробки, оформлення документації, життєвого циклу проєкту, визначення його переваг і недоліків, формуванням бюджетних форм та як реалізувати такий проєкт.

    Розглянуті на вебінарах питання викликали зацікавленість серед науковців і привели до обговорення окремих моментів, на які організатори вебінарів дали вичерпну інформацію.

    Маємо надію на подальшу грантову підтримку розробок співробітників Інституту, адже довід є. Успішним був проект FAO «Забезпечення застосування національного дослідження зі збереження великої рогатої худоби подвійного напрямку продуктивності і колекції генетичних зразків» (2018 – 2019 рр.). Співпраця з фондом «BioUkraine Фундації Україна-США» забезпечила одержання у 2021 році гранту для технічного забезпечення проекту «Використання біотехнології трансплантації ембріонів для розмноження великої рогатої худоби та збереження генофонду» (http://iabg.org.ua/index.php/news/539-kovtun-24052021).