19 квітня 2023 року завідувачка лабораторії біотехнології відтворення Оксана ЩЕРБАК взяла участь у науковому семінарі «Будова, підтримання та відкидання великих макромолекулярних агрегатів у гаметогенезі». Захід організовано та проведено Інститутом молекулярної генетики Академії наук Чеської Республіки (м. Прага).

   Наукову доповідь представив Жоао Матос, професор клітинної біології та біології розвитку відділу біології хромосом лабораторії Макса Перуца Віденського університету (м. Відень, Австрія).

  В своїй доповіді він зазначив, що життєвий цикл еукаріотів, що розмножуються статевим шляхом, залежить від двох спеціалізованих програм поділу хромосом: мітозу та мейозу. Мітоз стимулює клітинну проліферацію та стабільне розмноження геному, мейоз сприяє генетичному різноманіттю та утворенню омолоджених гамет, які об’єднуються під час запліднення для відновлення диплоїдного стану. Доповідач зосередив увагу на тому, як мейотичні клітини будують, підтримують і розбирають/сегрегують/викидають макромолекулярні вузли під час мейозу, а саме синаптонемальний комплекс, та нові ниткоподібні структури, важливі для життєздатності клітин після гаметогенезу та для омолодження гамет.