В цьому році Європейська асоціація репродукції домашніх тварин (ESDAR, https://esdar2022.org/ ) надала українським колегам тревел-грант для участі в 25-ій конференції асоціації (м. Салоніки Грецької Республіки). Серед дев’яти делегатів від України участь у конференції брали науковці Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН зав. лабораторії Оксана ЩЕРБАК та аспірантка Оксана ЛИЗОГУБ.

   Конференція проходила з 28 вересня по 2 жовтня 2022 року в Салоніки концерт-холі (м. Салоніки, Грецька Республіка). Програма конференції включала: пленарні доповіді, доповіді молодих науковців, воркшопи (з чотирьох тематик), дискусії, постерну секцію та постерну секцію молодих науковців. Насамперед для науковців Інституту були цікавими та пізнавальними пленарні доповіді: «Застосування антибіотиків та резистентність продуктивних тварин. Як ми можемо попередити вплив антибіотиків на розвиток захворювань репродуктивних органів?»; «Негативний вплив кульгавості (ламінітів) на відтворення дійних корів»; «Пригнічення репродуктивної поведінки та функції гонад у коней – сучасні підходи»; «Низька адаптація в перпубертантний період та вплив на фертильність дійних корів» та «25 років після Доллі: погляд на довготривалі ефекти ембріональних технологій».

   Серед доповідей молодих вчених хотілось би відзначити: «Визначення клінічної ефективності одноразової доплемінної оцінки для прогнозування подальшої відтворної функції телиць на випасі»; «Співвідношення статей лошат, отриманих за допомогою ICSI»; «Регуляція експресії вісфатину в жовтому тілі свиней під час естрального циклу та ранньої вагітності: чи бере участь кіназа ERK1/2»; «Позаклітинні везикули яйцепроводу свині пізньої фолікулярної фази демонструють більший зв’язок з мембраною сперматозоїдів»; «Дослідження кількості соматичних клітин і загальної кількості бактерій у сирому молоці в отарах овець Грецької Республіки в масштабах країни».

  Поміж восьми воркшопів, які були передбачені програмою конференції науковці інституту відвідали воркшопи за такими науковими напрямками , як «Ембріон-материнський організм у великої рогатої худоби: Вплив на фертильність та отримання ембріонів in vitro» та «Сперматологія». На яких детально були представлені дослідження щодо:

  • 3D моделювання середовища матері: використання мікрофлюїдики та біодруку для створення in vitro чіпу-яйцепровід-ендометрій;
  • розшифровка діалогу між ембріоном, що розвивається та матки великої рогатої худоби за використання моделі експлантату ендометрію;
  • оцінка короткочасного зберігання сперми собак за кімнатної температури;
  • зберігання в умовах холодильнику змінює компактність ДНК сперми кнура, що визначається зменшенням дисульфідних зв’язків і деконденсацією хроматину;
  • полімери як альтернатива антибіотикам у розріджувачах для сперми собак.

  Висловлюємо вдячність представнику від України в ESDAR – Анастасії Богданюк, за підтримку та організацію участі представників наукової спільноти в цьогорічній 25-ій конференції Європейської асоціації репродукції домашніх тварин.

  Слід відмітити, що попри складну ситуацію, яку спричинила російська агресія в Україні, вченим була надана можливість отримати нові знання, навички та контакти з репродукції різних видів тварин. Отриманий досвід буде направлено на відтворення поголів’я вітчизняних порід сільськогосподарських тварин.