23.08.2021.1 В Інституті розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН 19 серпня 2021 року відбулася Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Теорія і практика вдосконалення генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин», присвячена 110-річчю від дня народження доктора біологічних наук, професора Ігоря Васильовича Смирнова (1911 – 1993). 

  Відкрила конференцію перший заступник директора Інституту академік НААН Світлана Ковтун. З вітальним словом до присутніх звернувся перший віцепрезидент НААН Михайло Гладій, який наголосив на необхідності узагальнення і використання накопиченого світового і вітчизняного досвіду з питань методології та організації селекційно-племінної роботи у тваринництві.

   У роботі конференції взяли участь понад 30 осіб, зокрема, академік НААН, герой України Юрій Мельник, начальник відділу зоотехнії та ветеринарної медицини Відділення зоотехнії НААН Олександр Костенко, директор Науково-практичного інституту біотехнології в зоотехнії і ветеринарної медицини Республіки Молдова Олег Машнер, завідувач лабораторії Науково-практичного інституту біотехнології в зоотехнії і ветеринарної медицини Республіки Молдова, іноземний член НААН Петро Люцканов, науковці науково-дослідних установ мережі НААН, викладачі закладів вищої освіти України.

   23.08.2021.2Олександр Костенко наголосив, що успішне вирішення науково-практичних завдань у галузі тваринництва за 30 років Незалежності України ґрунтувалось на розробленій вченими НААН методології масштабного селекційного перетворення вітчизняних порід худоби і свиней комбінованого напряму продуктивності на більш конкурентоздатний спеціалізований. В результаті було створено і широко впроваджено у виробництво чотири вітчизняні молочні і чотири м’ясні породи великої рогатої худоби, три м’ясні породи свиней та м’ясну породу овець. Разом з тим, відзначено, що подальша робота з генетичного вдосконалення сільськогосподарських тварин потребує вдосконалення чинного законодавства щодо організації селекційно-племінної роботи у тваринництві України.

  Науковці інституту кандидати с.-г. наук Андрій Кругляк та Григорій Шарапа відзначали визначну роль професора Ігоря Смирнова як фундатора теорії і методології репродуктивної біотехнології, організатора системи вищої фахової освіти та підготовки спеціалістів з цього напряму, а також висловили теплі слова вдячності своєму вчителю.

  У доповідях учасників конференції було висвітлено наукові розробки з широкого кола актуальних напрямів селекції і збереження генофонду сільськогосподарських тварин в Україні.