sertufikat

  12 листопада 2019 року у Великому конференц-залі Національної академії наук України (м. Київ) проходив Міжнародний інноваційній бізнес-форум «SMARTINVEST – 2019: конвергенція науки та бізнесу». Форум організували: Міжнародна торгова палата (ICC Ukraine), Асоціація сприяння глобалізації освіти та науки SPACETIME, Фундація «Національного розвитку та інновацій» (NDI Foundation), International Federation of Innovation Asscociations, Академія економічних наук України, український аналітичний та підприємницький хаб у сфері біотехнологій та наук про життя Bionity, Центр інновацій «Сходи в майбутнє» (Up to Future), TechExchange – міжнародна платформа менеджменту інновацій та Noosphere (асоціація вчених, дослідників, підприємців, волонтерів спрямована на впровадження науки і технологій в глобальне бізнес оточення).

   У роботі бізнес-форуму прийняли участь представники бізнесових структур, уряду, вищих навчальних заходів та наукових установ. Під час бізнес-форуму працювали профільні бізнес-панелі. Від Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця 

Національної академії аграрних наук України для участі у в роботі бізнес-панелі Health&Life Science була запрошена завідувач лабораторії біотехнології відтворення Оксана Василівна Щербак.

    Свої погляди на світові тренди розвитку напрямку Health&Life Science та що заважає галузі розвиватись в Україні репрезентували представники NDI Foundation, Bionity та Центру інновацій «Сходи в майбутнє».
   Доповідачі представили детальний та глибокий аналіз економічних, технологічних та регуляторних умов існування біотехнологічної галузі України та зробили прогноз розвитку індустрії наук про життя в Україні за різних обставин.
    Зазначили, що в Україні наразі відносно низький рівень регуляції біотехнологій та медицини, а також розвинена галузь IT-послуг, істотна наукова база та дешевий персонал. Ці складові за умови підприємницької активності, зростання інвестиційної привабливості та розвитку національної науки зможуть бути конвертовані в стрімкий економічний розвиток індустрії наук про життя. Також зауважили, що основними ризиками, які можуть стати на заваді реалізації цього процесу, є: політична нестабільність, еміграція найбільш професійних науковців та корупція та непрозоре юридичне середовище.
   Відзначили, що ринок та індустрія наук про життя знаходяться в Україні в зародковому стані, а флагманом індустрії є фармацевтична галузь, що складає більшу частину даного ринку. Звернули увагу на агротехнічну галузь, яка має вагомий вплив на розвиток Life Science. Також було зазначено, що переважна кількість підприємств зосереджена в місті Києві, Київській і Харківській областях. Більшість компаній використовують технології біоорганічної хімії і біоорганічного синтезу. Було наголошено, що інноваційними напрямами з стрімким ростом є саме клітинні та репродуктивні технології.
   Взагалі, інвестори розглядають Україну як потенційний центр біотех-виробництва, проте здебільшого як лише центр його аутсорсу. Було наголошено на тому, що якщо держава докладе зусиль, а підприємці будуть достатньо активні, то країна зможе перейти до повноцінного бізнесу і саме це вирішить у перспективі, чи стане Україна східноєвропейським біотехнологічним хабом.
  Слід відмітити, що бізнес-панель Health&Life Science була спрямована на підтримку розвитку інноваційного біотехнологічного підприємництва в Україні. Такі заходи в час розвитку експонеційних технологій забезпечать передумови для стрибка України в біотехнологічну революцію  і прискорять її економічне зростання.