alt

 

15 та 16 березня 2019 завідувач лабораторії біотехнології відтворення Оксана Щербак взяла участь у ембріологічному Workhop для лікарів та спеціалістів з репродукції та генетики людини. Захід організовано у рамках всеукраїнського навчального проекту IFRM і проходив він на базі медичного центру «Мати та дитина» у м. Києві.

Теоретичну частину заходу було присвячено сучасним підходам підвищення ефективності програм допоміжних репродуктивних технологій, міждисциплінарній співпраці репродуктологів та лікарів-генетиків, контраверсіям в підходах до генетичної діагностики ембріонів людини, також розглянули питання впливу вітрифікації на результативність програм допоміжних репродуктивних технологій. Зупинились на найбільш перспективному підході в сучасних репродуктивних технологіях для збереження репродуктивного потенціалу жінок з патологією яєчників різного ґенезу – кріоконсервації та трансплантації оваріальної тканини. Розглянули сучасний стан та проблему, показання до проведення та особливості підготовки до проведення процедури кріоконсервації оваріальної тканини.  

       В практичній частині учасників заходу ознайомили з основними етапами підготовки матеріалу для проведення NGS ембріону та продемонстрували техніку біопсії трофектодерми. Слід відмітити, що кожен учасник мав можливість долучитись до кожного процесу. 

Головним гостем заходу був доктор філософії Ларс Йоханссон (Королівство Швеція), який є консультантом з допоміжних репродуктивних технологій, науковим директором декількох клінік в Європі. Доктор Ларс Йоханссон також виступив з лекцією, яка була присвячена питанням формування високих результатів у програмах допоміжних репродуктивних технологій та новим світовим тенденціям у репродукції.

Слід зазначити, що під час ембріологічного Workhop було озвучено  багато важливої інформації з репродуктивної біотехнології, а також обговорено випадки з ембріологічної та генетичної практики. Було обговорено можливість співпраці біотехнологів інституту з медичним центром «Мати та дитина», спільної участі у науково-практичних заходах.