maister clas

Впродовж1921 лютого 2019 року в м. Київ відбулась міжнародна виставка ефективного тваринництва та птахівництва «Agro Animal Show». Це один із найбільших в Україні виставкових заходів, на якому провідні світові компанії представляють останні моделі техніки та обладнання, корми, ветеринарні препарати, засоби діагностики, генетичний матеріал, технології гноєвидалення та утилізації відходів, техніку та обладнання для утримання та годування тварин, новітні науково-технічні розробки.

В рамках проведення виставки 19 лютого журнал «Тваринництво сьогодні» спільно з власниками і керівництвом ТОВ «Агрофірма «Маяк» (Полтавська обл.) організували майстер-клас «Як підвищити ефективність молочного бізнесу». У роботі заходу взяли участь представники українських та міжнародних аграрних компаній та підприємств, наукової спільноти, серед яких провідний науковий співробітник інституту Ольга Кругляк. Вступне слово до учасників форуму виголосили заступник Департаменту Міністерства аграрної політики та продовольства України Олена Ольшанова та засновник і головний редактор науково-практичного журналу «Тваринництво сьогодні» Гульнара Ібраєва. Присутні також привітали колектив журналу з нагоди 10-річного ювілею його заснування.

Представники команди ТОВ «Агрофірма «Маяк» ознайомили присутніх із досвідом виробництва та просування продукції господарства. Наразі це багаторівневе вертикально інтегроване виробництво, в структурі сільськогосподарської продукції якого частка рослинництва й тваринництва майже рівні. У господарстві працює власний комбікормовий завод, м'ясокомбінат, оліяжиркомбінат, молокозавод, хлібокомбінат і елеватор (50 тис. тонн одночасного зберігання зернових). Земельний банк господарства становить 11,6 тис. га. Профільними культурами є зернові і технічні, цукрові буряки. На підприємстві працюють більше 700 працівників.

Галузь тваринництва характеризується наступними показниками: поголів'я великої рогатої худоби  7,5 тис. гол., з них 2,5 тис. гол. корів; 5 тис. свиней; 1,5 тис. овець; 20 тис. гол. птиці. Добовий удій молочного стада наразі становить близько 28 л із вмістом жиру 3,7%, білка – 3,24%. Господарство має статус спеціальної сировинної зони для виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування.

Основним пріоритетом розвитку господарства є питання підвищення якості продукції Для цього створено відділ з управління якістю, власну централізовану лабораторію, атестовану для роботи з готовою харчовою продукцією, кормами та молоком. Впроваджено систему НАССР, процеси внутрішнього аудиту. Завданнями розвитку молочного скотарства ТОВ «Агрофірма Маяк» є збільшення надоїв, зменшення собівартості, за умови збереження високого рівня якості кормів.