4 – 5 липня 2018 року у готелі «Братислава» (м. Київ) проходила конференція «Молочна ферма 2018». Захід організовано та проведено компанією AGP Group за медіа підтримки журналу «The Ukrainian Farmer», з метою налагодження ділових контактів, підвищення кваліфікації, обміну досвідом роботи та співпраці між фахівцями у молочній галузі.

Слід зазначити, що свої доповіді на конференції представили провідні науковці інститутів системи Національної академії аграрних наук України (Інститут продовольчих ресурсів; Інститут кормів та сільського господарства Поділля; Інститут тваринництва; ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини»); представники вищих навчальних закладів (Білоцерківський НАУ; НТУ сільського господарства; Сумський НАУ; Тернопільський НТУ ім. І.Пулюя; НУБІП) та зоотехніки, ветеринарні лікарі, постачальники різних комерційних компаній, а також свої напрацювання ведення молочної ферми висвітлили фермери.

Від Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця Національної академії аграрних наук України в роботі конференції взяла участь завідувач лабораторії біотехнології відтворення О. В. Щербак.

Під час доповідей та дискусій найбільшої уваги набули такі напрями, як вітчизняні наукові розробки для галузі молочного скотарства, практичний досвід ведення молочної ферми та інновації іноземних постачальників.

Практичний погляд на роботу з молочним поголів’ям презентували Катерина Бондаренко, технічний консультант з питань тваринництва («Проблематика мікотоксикозів у молочній галузі»); Олексій Дзюба, голова ФГ «Озон» («Досвід удосконалення молочної ферми з мінімальної кількістю людського чинника»).

Про закордонні інноваційні рішення, що спрямовані на підвищення ефективності молочного виробництва, розповіли представники компаній – партнерів конференції: Олександр Соловей («КУН-Україна», генеральний партнер); Сергій Красновський та Андрій Білоус («КВС-Україна», селекційний партнер); Валерій Алєксєєв («Текро», партнер з годівлі тварин); Дмитро Новаковський (Livisto, партнер з ветеринарії); Кайзер Сіддік (Iskofita, партнер з біобезпеки); Йозеф Заїц («Біовета», партнер з ветеринарії); Павло Поступаленко («Біомін», офіційний партнер); Борис Волков («Каргілл Енімал Нутрішн», партнер з годівлі тварин).

Слід відмітити, що доповіді жваво обговорювались, як під час конференції, так і в кулуарах. Цей захід став майданчиком для зустрічей, обміну досвіду та дискусій між усіма тими, хто долучений до молочної галузі нашої країни.

Також під час проведення заходу представниками Інституту досягнуто попередніх домовленостей щодо участі науковців Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН у заходах організованих компанією AGP Group та журналу «The Ukrainian Farmer».