18 травня 2018 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН в рамках заходів, присвячених проведенню ХІІ Всеукраїнського фестивалю науки відбувся загальноінститутський науково-методичний семінар «Проблеми та перспективи отримання партеногенетичних ембріонів ссавців in vitro».

Була представлена доповідь старшого наукового співробітника лабораторії генетики, канд. біол. наук Остаповець Лариси Іванівни, в якій подана детальна інформація про стан досліджень щодо партеногенезу ссавців у світі та в Україні. Зокрема, зосереджено увагу на проблемах, які виникають при партеногенетичній активації яйцеклітин ссавців до партеногенетичного розвитку in vitro та пошуку шляхів їх вирішення. В обговоренні виступили науковці інституту. Учасники семінару обговорили перспективи застосування методу отримання партеногенетичних ембріонів ссавців в репродуктивній біотехнології, тваринництві та регенеративній медицині України та світу. А також зазначено, що отримання партеногенетичних ембріонів ссавців є одним з біотехнологічних підходів щодо збереження унікальних за генетичним потенціалом сільськогосподарських тварин.

В прикінцевому слові заступника директора з наукової роботи інституту канд. с.-г. наук С. В. Кузебного наголошено про важливість та актуальність питання отримання партеногенетичних ембріонів ссавців in vitro та пріоритетності проведення такого напрямку досліджень у нашому інституті.