Монографія, підготовлена в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН – головному науковому центрі з селекції і збереження генофонду сільськогосподар-ських тварин за результатами досліджень науковців Відділення зоотехнії НААН – Селекційні, генетичні та біотехнологічні методи удосконалення і збереження генофонду порід сільськогосподарських тварин / М. В. Гладій, М. І. Бащенко, Ю. П. Полупан [та ін.]; за ред.: М. В. Гладія, Ю. П. Полупана; ІРГТ ім. М.В.Зубця НААН. – Полтава, ТОВ «Фірма «Техсервіс», 2018. – 791 с. (http://iabg.org.ua/images/poltava_2018.pdf).

У монографії викладено результати досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених з питань генетичного поліпшення стад, виведення, селекційного поліпшення і збереження генофонду порід сільськогосподарських тварин, закономірностей онтогенетичного розвитку і резистентності худоби за останні десятиліття.

Наведено результати практичної реалізації та перспективи подальшого впровадження наукових розробок. Висвітлено шляхи та методи використання наукових розробок у царині молекулярної та цитогенетики, біотехнології відтворення у тваринництві.

Рекомендовано для науковців, викладачів і студентів навчальних закладів аграрного профілю, керівників і спеціалістів аграрних підприємств, фермерів і власників особистих селянських господарств. Видання монографії приурочено відзначенню на державному рівні 80-ї річниці від дня народження академіка НААН, Заслуженого діяча науки і техніки України, Героя України, президента НААН (1996 – 2011), Михайла Васильовича Зубця (Постанова НААН, протокол №3 від 14.02.2018).