Впродовж 6 – 7 березня 2018 року у м. Києві на Виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» проходив ХІ Міжнародний молочний конгрес. У роботі конгресу від інституту взяли участь завідувач лабораторії селекції чорно-рябих порід Наталія Григорівна Черняк та науковий співробітник Оксана Петрівна Гончарук.

Відкрив конгрес президент Асоціації виробників молока, голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун та економіст Інвестиційного департаменту FAO Андрій Ярмак.

Конгрес висвітлював найактуальніші теми молочного ринку:
- введення ринку землі;
- державна підтримка тваринництва;
- формування стратегії розвитку молочної галузі;
- відміна другого ґатунку молока;
- роль кооперації для молочнотоварних ферм;
- ціни на корми та добрива;
- небезпека гострих інфекційних захворювань тварин.

Також розглядалися питання збільшення обсягу молока екстра класу та підвищення надоїв, поліпшення якості кормів, балансування раціонів великої рогатої худоби.

Конгрес зібрав понад 1200 учасників, серед яких 760 представників з 280 провідних молочних ферм України. Захід традиційно залучив провідних вітчизняних та міжнародних експертів галузі, народних депутатів та представників органів виконавчої влади.

Відвідувачі конгресу дізнались про підсумки роботи національної молочної галузі та ключові напрями її розвитку на 2018 рік. У рамках конгресу був проведений круглий стіл на тему «Державна підтримка галузі тваринництва». Науковці інституту взяли активну участь у обговоренні теми ефективності затверджених порядків розподілу дотацій.

Також в рамках конгресу Н. Г. Черняк і О. П. Гончарук відвідали панельну дискусію, в рамках якої провідні експерти галузі розповідали про принцип ціноутворення та ділились прогнозами щодо динаміки цін на молоко у 2018 році. Також спікери торкнулись питання важливості розвитку кооперації та переходу на європейські стандарти безпечності і якості молока. Крім того, учасники конгресу отримали поради щодо підвищення ефективності господарювання. Експерти підготували для них цікаві доповіді щодо додаткових джерел прибутку молочної ферми, використання інтегрованого підходу до організації молочного бізнесу, а ефективні молочні господарства поділились власними секретами успіху.