4 липня 2017 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН відбувся загальноінститутський науково-практичний семінар «Лінійна оцінка. Баланс корови». У роботі семінару брали участь науковці інституту.

З доповіддю виступила завідувач лабораторії селекції чорно-рябих порід, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Наталія Григорівна Черняк. Доповідачем були висвітлені наступні питання: лінійна оцінка типу тварин та баланс корови голштинської породи за канадською системою оцінки; сучасні підходи щодо закріплення бугаїв-плідників за маточним поголів’ям; використання сексованої сперми бугаїв-плідників; використання сперми бугаїв-плідників з підвищеною запліднюючою здатністю (Repromax), легкістю отелення (Calving Ease) та Immunity+(I) сперми бугаїв з властивістю до передачі сильного імунітету.

В обговоренні виступили: кандидат с.-г. наук Шарапа Г.С. щодо відтворної здатності корів в умовах сучасних технологій утримання; кандидат с.-г. наук Вишневський Л.В. щодо світової ролі лінійної оцінки типу тварин; кандидат с.-г. наук Кругляк А.П. про новітні підходи при закріпленні бугаїв-плідників за маточним поголів’ям.

В рамках семінару було оцінено нові можливості розвитку молочного скотарства в Україні. Особливою темою семінару стало обговорення проведеного майстер-класу (відео та фото) з лінійної оцінки тварин, що проходило в рамках міжнародного науково-практичного семінару «Канадський день молока» (14.07.17, ТДВ «Терезине»). Були висвітлені питання відтворення корів та впливу генетики на отримання здорових корів.