06 квітня 2017 року Інститут розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН провів загальноінститутський науково-практичний семінар на якому було розглянуто актуальні питання генотипування великої рогатої худоби за алелями гену BoLA DRB3 головного комплексу гістосумісності (МНС). В роботі семінару взяла участь зав. кафедри мікробіології, фармакології та гігієни тварин Подільського державного аграрно-технічного університету доктор с.-г. наук, професор Супрович Тетяна Михайлівна, науковці та аспіранти інституту.

Молодший науковий співробітник лабораторії генетики Мохначова Наталія Борисівна представила доповідь «Генетика головного комплексу гістосумісності (ГКГ) великої рогатої худоби BOLA». Питання які виникли у учасників семінару стосувалися загальної структури ГКГ великої рогатої худоби та його відмінність від людського.

Особливу увагу учасників семінару привернула доповідь доктора с.-г. наук Супрович Т. М. «Поліморфізм гену BOLA DRB3 та його асоціації із захворюваннями у різних порід великої рогатої худоби». У ході обговорення представленого матеріалу розглянуто алельний спектр гену BoLA-DRB3.2 основних світових порід великої рогатої худоби, проаналізовано асоціації між BoLA-DRB3.2 алелями і різноманітними хворобами худоби. Представлені власні дослідження двох українських молочних чорно-рябої і червоно-рябої порід на предмет виявлення алельного різноманіття екзона 2 гена BoLA-DRB3 та встановлення можливих асоціацій між алелями і схильністю корів до маститів. Тетяна Михайлівна наголосила, що у вітчизняних порід визначено високий рівень алельного різноманіття гена BoLA-DRB3.

Молодшим науковим співробітником лабораторії генетики Палькіною Марією Дмитрівною представлено доповідь «Головний комплекс гістосумісності у комах».

Науковим співробітником лабораторії селекції червоних порід А.Є. Почукаліним було відзначено високий рівень генетичних досліджень, які проводяться в лабораторії генетики інституту у співпраці з ПДАТУ.

В заключному слові доктор с.-г. наук К.В. Копилов зауважив про необхідність подальшого проведення даних досліджень у рамках завдання 37.00.01.01 «Дослідження генетичної структури аборигенних, локальних і зникаючих порід сільськогосподарських тварин України для визначення молекулярно-генетичних маркерів продуктивності та адаптації», виконавцем якого є інститут.