embriologichni.vech4 вересня 2019 на базі Медичного центру ТОВ «МІНІ ЕКЗ ЦЕНТР» в рамках зустрічі з обміну досвідом спеціалістів з допоміжних репродуктивних технологій «Ембіріологічні вечори» відбулась третя зустріч ембріологів. Ця зустріч була присвячена досягнення українських ембріологів, репродуктологів та виробників обладнання.

Доповідь Оксани Лизогуб була присвячена питанню «Чи можлива в Україні незалежність допоміжних репродуктивних технологій?» Доповідач промоніторила вітчизняних виробників: мікроманіпуляторів, ламінарів; Посудин Дьюара; культурального пластику та зосередила увагу на утилізації культурального пластику. В доповіді Оксана окреслила переваги та недоліки засобів для ДРТ вітчизняних виробників та їх програмах з підтримки вітчизняних лабораторій. Особливу увагу доповідач приділила утилізації відходів ембріологічної лабораторії, а саме медичному пластику. Відходи ембріологічної лабораторії є відходами категорії В та згідно з Наказом 325 даний вид відходів підлягає кремації, тобто спалюванню. Нажаль, така утилізація є дороговартісною, і не кожна навіть європейська країна може її забезпечити. Так, в Сполучених Штатах Америки кількість медичних відходів на день складає близько 14 тон, і більшість з них спалюються чи викидаються на звалище, частка пластикових відходів складає біля 20-25 %. В 2010 році створена HPRC (Healthcare Plastics Recycling Council), яка зосередила свою роботу саме на безпечних і економічно ефективних рішеннях щодо переробки пластикових виробів та упаковці медичного призначення.

Дідківський Валентин у своїй доповіді висвітлив важливість систем очистки повітря в лабораторіях ДРТ. Доповідач детально зупинився на основних вимогах до будівель лабораторного призначення. Висвітлив діючі нормативні документи до будинків та споруд медичного призначення, а також міжнародні стандарти щодо «чистого приміщення». Наголосив на необхідності комплектування лабораторій засобами для вимірювання мікрочастинок та мікроорганізмі в повітрі. Нагадав, що робоча температура в лабораторії має бути стабільною та не виходити за межі +20 –+24°, а відносна вологість повітря має складати 40 – 45%. Відхилення від цих показників можуть сприяти росту грибів, швидшому випаровуванню рідини, що може впливати на осмолярність культуральних середовищ.

Слід зазначити, що під час ембріологічної зустрічі було озвучено багато важливої інформації щодо комплектування лабораторії з ДРТ, а також обговорено випадки вдалих та не дуже варіантів ембріологічних лабораторій.  

Від Інституту участь у ембріологічній зустрічі прийняла завідувач лабораторії біотехнології відтворення Оксана Щербак. Під час зустрічі обговорено можливість участі біотехнологів інституту в заходах організованих Медичним центром ТОВ «МІНІ ЕКЗ ЦЕНТР».