22 червня 2017 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН проведено науково-практичний семінар з актуальних питань ведення племінного обліку в підконтрольних стадах великої рогатої худоби, формування автоматизованих інформаційних баз даних та реєстрації племінних тварин.

В роботі семінару взяли участь представники Білоцерківського державного аграрного університету, Сумського державного аграрного університету, НУБіП України, спеціалісти господарств з розведення великої рогатої худоби різних регіонів України, представники районної адміністрації, Департаменту агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації, Асоціація виробників молока. Всього – 320 осіб.

В роботі семінару приймали участь науковці та аспіранти Інституту. На семінарі була представлена на розгляд доповідь завідуючого відділом генетичних ресурсів тварин Вишневського Леоніда Васильовича «Методологія та процедури ведення племінного обліку у стадах молочної худоби згідно з рекомендаціями ICAR».

Розглядалися наступні питання: Основні вимоги законодавства України і Європейського Союзу, рекомендації Міжнародного комітету з обліку і реєстрації тварин (ICAR) та міжнародних організацій з тваринництва стосовно методології та процедур ведення обліку, реєстрації племінних і підконтрольних тварин, оцінки племінної цінності, публікації офіційних результатів обліку та оцінки, ролі селекційних центрів та уповноважених організацій у функціонуванні системи.

Більш детально були розглянуті вимоги до таких процесів, як:
• ідентифікація тварин;
• контроль родоводу, продуктивні та функціональні ознаки, характеристики типу, стан здоров’я, інші ознаки;
• реєстрація осіменінь (парувань) та отелень;
• система обліку молока та його складових;
• генетичні оцінки;
• функціональні характеристики та система оцінки типу;
• формування та функціонування центральної бази даних;
• запровадження системи нагляду за обліком і реєстрацією та забезпечення якості.

Науковці Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН взяли активну участь в обговоренні доповіді. У всіх виступах зазначалась актуальність піднятих питань та важливість застосування уніфікованих процедур обліку в практичній діяльності суб’єктів з племінної справи у тваринництві, ролі науки та Інституту, зокрема, у запровадженні в Україні системи реєстрації племінних і підконтрольних тварин, створення автоматизованої інформаційної системи (АІС) в тваринництві, як однієї з основних ланок в реалізації селекційних програм (А.П. Кругляк, А.Є. Почукалін, Т.П. Коваль, Ю.П. Полупан). Були також висловлені деякі зауваження та пропозиції стосовно методологічних підходів і організації процесів.