30 серпня 2016 року розпочалося міжнародне стажування науковців Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН у лабораторії генетики птиці Чжецянської академії наук та компанії Zhuji Guowei Poultry Development Co, Ltd. Китайської Народної Республіки. Програмою стажування передбачено експедиційне обстеження генетичних ресурсів місцевих порід качок та вивчення особливостей технології їх розведення і відтворення.

Ознайомлено із основними аспектами державної підтримки в організації та проведенні комплексних наукових досліджень у галузі біології, біотехнології, селекції, генетики птиці, які запроваджені у Китаї. Вирішення питання збереження генетичної різноманітності у популяціях автохтонних порід качок орієнтоване на організацію контролю використання селезнів і підвищення ефективності ведення первинного обліку походження та продуктивності птиці. Пріоритетну позицію у здійсненні цих заходів займають компанії Zhuji Guowei Poultry Development, Zhejiang Golden Egg Science and Technology, Zhejiang Generation Biological Science and Technology Co, Ltd.

За період стажування Павлина Петрівна Джус та Олена Василівна Сидоренко взяли участь у галузевому міжнародному форумі наукових проектів «2016 SPA FFC MID – AUTUMN FASTIVAL FORUM» у місті Шаосінь. У складі української делегації на чолі із генеральним консулом України у Шанхаї Дмитром Пономаренком було представлено практичні результати наукових досліджень з біології розвитку качок порід шаосінь (Shaoxing) і шанма (Shanma). Обмін досвідом науковців Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН та китайських колег відбувся у рамках багаторічної наукової співпраці Національної академії аграрних наук України та Чжецянської академії наук.